Gelin antiskalant programını beraber seçelim!
İşletmeniz için ciddi bir yatırım yaptınız ve su kalitesini yükseltme kararı aldınız. Bu doğrultuda ters osmoz sistemine geçtiniz. Tebrikler…
Bu sistemin uzun ömürlü olması tamamen sizin seçimlerinize ve işletmenize bağlı… Gelin şimdi biraz daha derine inelim ve R/O sisteminin detaylarını anlayalım
Ters osmoz sisteminin çalışma mekanizmasını biliyor muyuz?
Ters osmoz sistemlerinde beslediğiniz ham suyun içinde bulunan çözünmüş minerallerin belirli oranda* sudan giderilmesi esas alınır. Yani sertlik yaratan Ca2+, Mg2+ veya kuyunuzda ve ya su kaynağınız gelen demir içeriği Fe2+, Fe3+ ya da yine temin edilen kaynaktan gelen SiO2 bunlardan sadece bazıları. Yukarıda belirli oranda diye bir not düştük çünkü her marka ve her model membranın belirlik mineraller üzerinde test edilmiş belirli performansları var. Buna terminolojide “salt rejection rate” yani mineralleri sudan ayırma yüzdesi diye ifade edebiliriz. Membran elemanlarının çözünmüş madde giderim performansı materyaline, teknolojisine ve tabii ki işletilen sistemin operasyonel koşullarına (debi, basınç vs) değerlerine göre değişkenlik gösterir. Performansa etkiyen diğer unsurlar suyun sıcaklığı, bakteriyel içeriği, askıda katı ve filtrelenebilir materyallerin içeriği olarak sayabiliriz.
Sağda doğadaki osmotik basınç ve bu mekanizmayı tersine çalışmaya zorladığımızda oluşan ters ozmoz işlemi anlatılmaktadır. İlk şekilde sol tarafta az yoğun bir su kaynağı, sağ tarafta çok yoğun ve mineralli bir su kaynağı bulunuyor. Bunların tam ortasına tıpkı vücüdumuzdaki veya bitkilerin hücrelerindeki yarı geçirgen zardan bulunduğunu varsayalım. Yani bu zar (membran) mineralleri boyutlarına göre seçici bir zar olsun. Doğada her zaman az yoğun ortamdan çok yoğun ortama doğru bir akış vardır. Buna biz osmotik basınç diyoruz. 2 nolu şekilde bunu görüyorsunuz. Eğer osmotik basıncın tam ters yönünden bir basınç uygulanırsa bu durumda işlemi zorlayarak tersine çevirmiş oluruz. Buna ters osmos diyoruz. Bu durumda da çok yoğun ortama baskı uygulayarak daha az yoğun kalitede bir su kaynağı oluşrurmuş oluruz.
İşte sanayide ve günlük hayatımızda bize kaliteli su üreten ters osmos uygulaması, suyun minerallerinden arındırılma mekanizması tam olarak böyle çalışıyor.
Yarı Geçirgen Zar : “Membran”

Doğada “Osmotik Basınç”

Tersine zorlayarak işlettiğimiz “Ters Osmos”


Ters osmoz sistemlerinin işletmesi neden bu denli önemli?
Yüksek basınçlarda çalışan bu proses zaman içinde konsantre olan tarafta çözünmüş minerallerin sudaki satürasyonunun düşmesi nedeniyle bazı birikintilerin çökelmesi riskiyle karşı karşıya kalır. Eğer bu çökelme membran yüzeyinden adeta yıkarcasına uzaklaştırılmazsa zaman içinde sertleşir ve membran gözeneklerini tıkamaya başlar.
Membran yüzeylerinin tıkanma riski sadece çözünmüş mineraller ile sınırlı değildir. Aynı zamanda sudaki askıda katı maddeler ve özellikle bakteriyel içerik de bu tıkanma fenomenini hızlandırır. Süreç içinde membranın akışa karşı gösterdiği karşı basınç (direnç) artar ve üretilen su miktarı debi olarak düşmeye başlar.
Bu gelişmeler istenmeyen sonun başlangıcıdır. Eğer askıda katı maddeleri disperse edecek, satirasyon limitleri aşılmış minerallerin çökelme eşiğini öteleceyecek ve oluşan bakteriyel kirliliği önleyecek bir şartlandırma yöntemi uygulanmazsa membranlar kısa sürede elden çıkacaktır.
Endüstri tesislerindeki deneyimlerimiz ışığında yeni bir ters osmos sisteminin kurulduğu tesise en a 5 yıl sağlıklı olarak hizmet vermesi gerektiğini söyleyebiliriz. Eğer doğru bir antiskalant seçimi, doğru bir uygulama programı hesabı, efektif rutin yıkama prosedürleri ve detaylı sistem değerleri takibi (sıcaklık, basınç debi vb) yapılırsa bu süre çok daha uzayacaktır. Aksi ise kısa sürede membran elemenlarının değişimine kadar gidecektir.
Doğru program seçimi ve doğru program bileşenleri…
Öyleyse doğru bir program dizayn edilmelidir. Bu program çökel risklerine göre bir antiskalant seçimi, bakteriyel gelişmelere karşı efektif bir kontrol ajanı ve rutin bir bakım amaçlı CIP (clean in place) prosedürü şekillendirmeliyiz. Bunu nasıl yapacağız? Gelin aşağıdaki prosedürü takip ederek programımızı şekillendirelim:
Önerdiğimiz Prosedür





Tabii ki doğru uygulama ile işimiz bitmiyor. Rutin takip ve servis ile trendlerin takibi çok önemli. Start up ile birlikte basınç, debi, sıcaklık, üretilen permeate miktarı, recovery oranı ve atıktaki aktif madde ve satürasyonların sıkı takibi gerekiyor. Bu parametrelerin hepsini takip edebilecek ve yerinde, profesyonelce yorumlayacak çözüm partneriniz Bimaks Kimya size bir mesaj mesafesinde…
Su şartlandırmaya giriş ve ters osmos konularını Udemy Eğitim Platformunda online eğitim kurslarımızdan detaylı olarak takip edebilirsiniz.

Aşağıdaki mesaj formu üzerinden bize her zaman ulaşabilirsiniz.